23 Ağustos 2012 Perşembe






ZERCEFİLİ TANIYALIM

Zencefil Bitkisi ve Kökü: Nemli ve sulak iklimlerde yetişen ve sarı renkte çiçekler açan bir bitki olan zencefilin kökleri yassı ve gri renktedir. Zerdeçal ile benzer etkilere sahip olan Zencefilin kökü baharat olarak mutfaklarda ya da tıbbi amaçlarla çeşitli şekillerde kullanılır. Kokusu kuvvetlidir. Latince Adı: Zingiber officinale.

Zencefilin Faydaları: Zencefil, Kur'an'da (İnsan Suresi, 17. Ayet) adı geçen tek baharattır. İştah açar. Yatıştırıcı ve gaz söktürücüdür. Vücudu terletir. İltihap önleyici etkisi ile özellikle eklem iltihaplarına karşı oldukça faydalıdır. Soğuk algınlığına iyi gelen zencefil, balgam söktürür ve iyileşmeyi hızlandırır. Bulantıları gidermeye yardımcı olur ve kusmayı önler. Vücut direncini, bedensel ve zihinsel gücü arttırır. Mikrop öldürücüdür. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı koruyucudur. Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olmasının yanı sıra kan damarlarını genişleterek romatizma ağrılarının hafiflemesine de yardımcı olur. Bağırsak bozukluklarını giderir. İshali keser. Cinsel isteği arttırır.

Zencefil Nasıl Kullanılır? Zencefil kökü genellikle kurutularak baharat olarak kullanılır. Zencefili yaş olarak da kullanabilirsiniz. Ayrıca, zencefilden elde edilen zencefil yağı, tıbbi amaçlı olarak, hazmı kolaylaştırıcı etkileri için kullanılmaktadır.

Zencefil Çayı: Zencefil çayı da hazmı kolaylaştırır ve ayrıca hafızayı kuvvetlendirir. Zencefil çayı, grip başta olmak üzere, soğuk algınlığı ve öksürüğe çok iyi gelir. Bir bardak kaynar suya bir nohut tanesi kadar zencefil dilimlenip atılır ve 5-10 dakika demlenmeye bırakılır. Zencefil çayı, bal ile tatlandırılarak ve içine bir miktar limon sıkılarak içilirse daha lezzetli ve faydalı olur.


ZERCEFİL ÇAYI

on zamanların en gözde gıdalarından biri oldu zencefil. Faydaları saymakla bitmez ama en önemli özelliklerinden birisi kuvvetli bir antioksidan olması. Düzenli ve ölçülü kullanıldığında bünyeye sayısız faydası var. Toz ve kuru zencefili hemen hemen tüm aktarlarda bulabilmemize rağmen taze zencefili gerek heryerde bulamadığımızdan gerekse nasıl kullanılacağını bilmediğimizden hep kaçar, uzaktan bakar olduk. Oysa zencefilin faydalarından en yüksek şekilde yararlanmamızın yolu taze olarak tüketmek.

Kısaca taze zencefili nasıl kullanabileceğinizi bir örnekle göstermek istiyorum. Dersimiz zencefilli çay.

Öncelikle zencefili seçerken yumuşamış olmamasına dikkat edin. Kök bitki olduğundan düzgün şekillisini bulmak zor olsa da kesmek açısından zorluk çıkartmaması için düzgün parçaları tercih edin. Lifli yapısı dolayısı ile kesilmesi biraz zor o yüzden mümkün olduğu kadar iri bir bıçak işinizi görür.

Öncelikle zencefili seçerken yumuşamış olmamasına dikkat edin. Kök bitki olduğundan düzgün şekillisini bulmak zor olsa da kesmek açısından zorluk çıkartmaması için düzgün parçaları tercih edin. Lifli yapısı dolayısı ile kesilmesi biraz zor o yüzden mümkün olduğu kadar iri bir bıçak işinizi görür.

Mümkün olduğunca ince dilimler halinde kesip, bu dilimleri kibrit çöpü ebadında ince ince kıyıyoruz. Kolay olması açısından liflerine dikkat edin, liflere paralel olarak kesmeye başlayın. Aksi taktirde oldukça güçleşiyor ince dilimlemek.

Zencefilin hepsini ince ince dilimliyoruz.

Dilimlediğimiz zencefili bir folyaya sararak buzdolabının dondurucu bölümünde saklayabiliyoruz. Gerektiğinde istediğimiz miktarda çıkartıp çayımızı hazırlamakta kullanabiliriz.

Çayı hazırlamak ise en kolay tarafı. Bir cezve kaynar su hazırlayıp 5-6 kibrit çöpü kadar zencefili bu kaynar suyun içine atıyoruz. 15 dakika kadar demlenmesi gerektiğinden etrafını bir havlu ile sararsak kullanıma kadar soğumasını engellemiş oluruz. Tatlandırmak için içine bal ve limon da ekleyebilirsin



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder