26 Ağustos 2012 Pazar

ASTIM HASTALIGI

Astım Hastalığına bitkisel ve doğal çözümler

Astım hastalığı kronik bir hastalıktır. Tamamıyla tedavi edilememekle birlikte, kontrol edilebilen bir hastalıktır. Astım, belirtileri nedeniyle nefes darlığı olarakta bilinir. Astım hastalarının hekimleriyle sürekli ve sistemli bir diyalog içinde kalarak, hastalığı hafifletecek ve belirtileri giderecek bir tedavi planı oluşturmaları gerekir. Astımlı hastanın “astımlı” olduğunu hatırlatan bir kolye ya da kart taşıması gerekir.

Astım Nedir

Astım, akciğerlerin küçük hava yollarını çevreleyen kasların kasılması ve bu hava yollarının iç tabakalarının şişmesiyle gelişen bir üst solunum yolu hastalığıdır. Bronkospazm denen bu kasılma ve şişme sırasında hava yolları daralır ve hava akımı azalır. Aynı sırada, hava yollarına aşırı balgam salınması bu daralmayı daha da arttırır.
Neler Astım Hastalığına Yol Açar – Astımın nedenleri ve sebepleri nelerdir?
Kişinin duyarlı olduğu maddeler astım belirtilerini ortaya çıkarır. Soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonlar, kişinin alerjik olduğu polen, toz, hayvan tüyü ve bazı yiyecek türleri, soğuk hava, sigara dumanı, aşırı egzersiz, hava kirliliği, otomobil eksozu, kimyasal ilaçlar, kimyasal gazlar, bazı ilaçlar ve stres astım belirtilerini tetikleyebilir.
Astım Hastalığının En Büyük Riski Nedir?
Çocuklarda astım, erişkinlere oranla daha yaygındır. Astım kalıtımsal olabilir. Astımla ilgili bilinmesi gereken en önemli gerçek hangi yaşta olursa olsun hayatı tehdit edici bir enfeksiyon olduğu ve ciddi bir tedavi gerektirdiğidir.
Astımın Belirtileri:
Bir astım nöbeti birden bire başlayabilir ya da uzun bir süre içinde gelişebilir.Belirtiler buna göre ağır, orta dereceli ya da hafif olabilir. Hafif ve orta dereceli bir astım atağının tipik belirtileri hırıltılı solunum, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi, öksürük ve balgam çıkarmaktır. Astım nöbeti başladığında astım ilaçlarını almak belirtileri izlemek gerekir. Belirtiler ilaçlara rağmen hekiminizin belirlediği süre içinde düzelmesse, doktora başvurun.
Astım Teşhişi Nasıl Konulur?
Aile üyelerinizden birinde ya da kendinizde astım nöbeti belirtisi varsa, hekime başvurmanız gerekir. Hekiminiz size sorular sorarak astımı taklit eden, Allerji ya da üst solunum yolu enfeksiyonu gibi bir rahatsızlığınız oluğ olmadığını ayırt etmeye çalışır. Astımın teşhisi için fizik muayene, akciğer fonksiyon testleri yapılır. Akciğer fonksiyon testlerinde solunumunuzu ne kadar etkili olduğu ölçülür. Akciğer filmi, tam kan sayımı, tam idrar tahlili, balgam kültürü ve alerji ihtimaline karşı alerji testleri yapılır.
Astımın Tedavisi Nedir?
Astımın kesin tedavisi yoktur; ancak günlük önlemler belirtileri ortadan kaldırabilir ya da hafifletebilir. Astım hastalarının doktorlarıyla sürekli diyalog halinde olması önemlidir. Belirtilerin ciddiyetine göre aşağıdaki tedavi secenekleri vardır:
1. Astımı tetikleyen maddelere maruz kalmayı azaltabilirsiniz. Allerjenler, sigara dumanı, kimyasal gazlar ve hava kirliliği astımı tetikleyebilir. Nefes darlığına yol açabilir.
2. Enflamasyonu önleyen özel ilaçlar ve kortikosteroidler astım nöbetini engeller. Bu ilaçlar tablet, puf ve enjeksiyon biçiminde kullanılırlar. Hava yollarını genişteleten bronkodilatör ilaçlarda astım nöbeti sonrası solunum rahatlatmak için kullanılır. Çok ciddi nöbetlerde hekimin epinefrin türü bir ilaç verebilir. Acil durumlarda nasıl kullanacağımızı da öğretebilir.
3.Astım krizini önleyici tedbirler: Bol su için, sıcak ve nemli hava soluyun. Düzenli aerobik egzersiz, kısa yürümeler ve yüzme akciğer kapasitesini arttırabilir ancak her türlü egzersizden önce astım ilaçlarınızı mutlaka alın.
4.Duyarsızlaşma yöntemi: Allerjisi olan hastaların yıllar içinde belli allerjenlere maruz bırakarak vücudu allerjenlere duyarsızlaştırma yöntemidir. Çok özel şartlarda ve uzmanı tarafından yapılmalıdır. Riskli bir yöntemdir.
5.Stresle başa çıkma yöntemleri astımın duygusal tetikleyicilerini azaltabilir. Anksiyete, ajitasyon gibi durumlarda kullanılacak ilaçlar dolaylı olarak astım ataklarınıda önyelebilir.
6.Alternatif Tedaviler: Deneyimler özellikle akapunktur tedavisinin astım belirtilerini hafiflettiğini göstermektedir. Diğer tedavilerin eşliğinde uygulanan akapunktur tedavisi en azından astım ilaçlarının daha düşük dozlarda etkimesini sağlamaktadır.
Astımınız Varsa Neler Yapmanız Gerekir?
Astımlı bir hastanın yapacağı 3 temel şey şudur:
1. Doktorunuza düzenli aralıklarla başvurun. Astım belirtilerinde olabilecek değişikliklerin ilaçlara karşı vücudun tepkilerini ve muhtemel tetikleyicilerin ne olduğunu doktorunuzla paylaşın.
2.Astım ilaçlarını hekiminizin tarif ettiği gibi kullanın. Kendinizi iyi hissederseniz de ilaçları bırakmayın.
3.Astım konusunda bilgilenin. Astımı tetikleyen faktörleri, bunlardan nasıl kaçınabileceğinizi öğrenin. Yakınlarınızın astım nöbeti sırasında ne yapacaklarını bildiğinden emin olun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder